Людям з порушення зору Звичайна версія

Кредитори банку «Аркада» уже почали отримувати кошти

10.03.2023

ПРЕСРЕЛІЗ    

Усі клієнти АТ АКБ «АРКАДА» (далі - Банк) отримають свої кошти у повному обсязі. Нагадаємо, Фонд гарантування вкладів розпочав розрахунки з кредиторами банку «Аркада».

Таким чином, кошти отримають усі клієнти Банку, а саме:

  • фізичні особи-вкладники Банку (у т. ч.  ФОП) - кошти за вкладами понад 200 000 грн, тобто понад гарантовану суму, що діяла для банків, виведення яких розпочато до запровадження стовідсоткових гарантій на час дії воєнного стану та трьох місяців після його скасування. Загальна сума - 43,2 млн грн;
  • юридичні особи, у тому числі Управитель фондів фінансування будівництва (ФФБ) банку «Аркада». Загальна сума 272,4 млн грн.

З цих коштів 244,8 млн грн буде спрямовано Управителю фондів фінансування будівництва (ФФБ) - ТОВ «Фінансова компанія «Гарант-Капітал», який за рішенням суду став Управителем ФФБ «Патріотика» та «Еврика».

«Левова частка коштів, що спрямовуються на розрахунки з кредиторами банку «Аркада», підуть на рахунки Управителя ФФБ, - повідомила заступник директора-розпорядника Фонду гарантування вкладів Ольга Білай. - Таким чином прискориться будівництво житла, якого так чекають інвестори житлових комплексів «Аркади». Це люди, які довірили банку свої кошти з надією отримати власне житло, а натомість опинились у заручниках махінацій керівництва банку «Аркада», будучи навіть не його вкладниками, а довірителями будівельних фондів. Тому з перших днів виведення банку з ринку ми намагалися зробити усе можливе в межах законодавства, щоб врегулювати ситуацію».

Нагадаємо, погашення вимог кредиторів банку, що виводиться з ринку, здійснюється за рахунок продажу та управління активами цього банку, тобто, залежить від якості цих активів.

У випадку банку «Аркада» розрахунок з усіма його кредиторами став можливим завдяки відкритому, прозорому та конкурентному продажу Фондом майнових прав на будівлю центрального офісу Банку у Києві, що була виведена у шахрайськи спосіб з балансу Банку напередодні його банкрутства.

Як кредиторам отримати кошти, читайте за посиланням.

Довідково: Тимчасову адміністрацію в АТ АКБ «АРКАДА» було запроваджено 26.08.2020 р. на підставі рішення правління НБУ про віднесення Банку до категорії неплатоспроможних. Загальна сума вимог кредиторів Банку складає 629,7 млн грн, з яких станом на 01.02.2022 погашено 279 млн грн. Вкладникам банку Фонд виплатив у межах гарантованої суми загалом 223,1 млн грн.